Biografier

Boganbefalinger

Tom Buk-Swienty. Det ensomme hjerte. ps.rz Tom Buk-Swienty: “Det ensomme hjerte”. Bogens titel alene afslører næppe, hvilken fantastisk fortælling, der gemmer sig bag den. Det er ikke nødvendigvis en fordel for en mand at blive født i Tyskland i 1921. Det blev imidlertid Hans Horn, hvis dramatiske liv denne bog handler om. Bogen bygger på en særdeles omfangsrig og indtil for nylig ganske ukendt, maskinskrevet dagbog på næsten 5.000 sider, som Horn efterlod sig ved sin død i 1989. Buk-Swienty fik af Horns børn overdraget det enorme materiale og har ud fra det skabt en utroligt gribende beretning om Hans Horns liv både i mellemkrigsårene og under Anden Verdenskrig. Fortællingen om Horns tilværelse som frontsoldat i den tyske værnemagt på Østfronten i Rusland er i særklasse stærk læsning. Vi oplever gennem Horn dagligdagens besvær og rædsler for den menige borger i det stadigt mere sønderbombede Tyskland, som krigen skrider frem. Men Horn beretter også om mødet med sin kommende hustru, om forelskelse og giftermål. Undervejs gøres der på fineste måde rede for udviklingen i den politiske situation i takt med, at krigen udvikler sig.

I løbet af krigen begynder Horn i militæret sin uddannelse til læge, og mod krigens slutning udsendes han for anden gang til Østfronten for at arbejde som underlæge på et feltlazaret. Det bliver en skræmmende, uoverskuelig og næsten umulig opgave, som bl.a. omfatter afsavning af arme og ben på utallige sårede soldater. Som Horn skriver: “Undertiden modtog vi 20 – 30 hårdt sårede soldater – per kvarter!”

Efter krigen flytter Horn med familien permanent til Danmark, hvor han i mange år arbejdede som læge.

Buk-Swienty er en gudbenådet fortæller, og bogen er overordentligt velskrevet, spændende og stærkt anbefalelsesværdig.

Yeonmi Park. For at kunne leve. rz Yeonmi Park: “For at kunne leve”. Yeonmi Park er født i Nordkorea i 1993. Da hun var lille, troede hun, at det var helt normalt at se lig på vej til skole, at være så sulten, at man måtte spise vilde planter og insekter for at blive mæt, og at naboerne pludselig ‘forsvandt’. Da hun er 13 år gammel, har sult og hendes fars fængsling gjort livet så svært, at Yeonmi og hendes mor beslutter at flygte fra Nordkorea til Kina ved at krydse den iskolde Yalu-flod. Her venter dem begge en rædselstilværelse med menneskehandel, prostitution og voldtægt. Dertil en konstant frygt for arrestation og deportation tilbage til Nordkorea til en langvarig fængselsstraf. Efter at have været holdt fanget af kinesiske alfonser i to år vover Yeonmi og hendes mor endnu en gang at sætte livet på spil og flygte. Via Gobi-ørkenen og Mongoliet lykkes det omsider for dem at komme til Sydkorea. For at kunne leve er Yeonmi Parks utrolige historie om menneskets vilje til overlevelse og tro på livet. En meget stærk og gribende beretning.

Carol Ann Lee: “Roser på Jorden”. En biografi om Anne Frank. En utroligt smuk og gribende fortælling om Anne Franks korte liv, illustreret med masser af autentiske fotos.

Anne Franks Dagbog Anne Frank: “Anne Franks Dagbog”. En af litteraturens helt store klassikere. Optegnelser om livet på godt og ondt i skjul i “baghuset” i Amsterdam i perioden 12. juni 1942 til 1. august 1944 af den 13 – 15-årige hollandske pige, Anne Frank. Med megen selvironi fortæller Anne på levende vis om de til tiden næste uudholdelige tilstande i det mere end to år lange ophold i skjul, og ikke mindst om de tapre, frivillige hjælpere, uden hvis modige indsats familien ikke havde overlevet.

Charles Lindbergh: “Sejren over Atlanten”. Charles Lindberghs’s egen fortælling om sit utrolige og vellykkede vovestykke, da han i 1927 foretog den første soloflyvning over Atlanten fra New York til Paris i sit énmandsfly, Spirit of Saint Louis”. Turen varede 33 timer, og den største trussel, skriver Lindbergh, var kampen mod søvnen!

Eve Curie: “Madame Curie”. En personlig og aldeles medrivende beretning om fysikeren, kemikeren og nobelpristageren Marie Curie, fortalt af hendes datter, Eve Curie. Det er fortællingen om den ekseptionelt højt begavede og fattige polske bondepige, Marie Sklodowska, som rejser til Paris for at studere ved Sorbonne-universitetet. Her møder hun sin kommende mand, fysikeren Pierre Curie. Sammen udforsker de det nyligt erkendte fænomen radioaktivitet og fremstiller for første gang nogensinde de to hidtil ukendte grundstoffer, Polonium og Radium.

Barbara Beuys: “Sophie Scholl”. Den autentiske beretning om en stærk, ung kvinde, Sophie Scholl, som under Anden Verdenskrig bl.a. sammen med sin bror uddeler illegale blade på universitetet i München i protest mod Hitlers krig.  Bogen giver et dybtgående og fascinerende portræt af en yderst idealistisk og modig 23-årig kvinde, som modigt og uden at fravige sine principper går sin død i møde efter arrestation, skueproces og dødsdom. Filmatiseret.

Jon Krakauer: “Ind i vildmarken”. Den utrolige beretning om enspænderen, den unge amerikaner Chris McCandless, som lægger hele sin normale, borgelige tilværelse bag sig, brænder sine penge og forærer alle sine ejendele bort for alene at begive sig dybt ind i Alaskas vildmark for at leve på naturens præmisser. Det skal vise sig at blive en kamp på liv og død… En uhyre dramatisk og spændende fortælling, fortalt af den gudbenådede skribent, Jon Krakauer, forfatteren til “Op i det blå”. Filmatiseret.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s