Faglitteratur

Boganbefalinger

BILL BRYSON, Kroppen, forside 1000 Bill Bryson: “Kroppen”. Denne bog fra 2019 er en af de mest fascinerende bøger, jeg har læst! Bogen er fyldt med de mest utrolige og overraskende fakta om alle aspekter af den menneskelige krop. Læs om det usynlige liv af billioner af kendte såvel som ukendte mikroorganismer, som til alle tider lever deres skjulte liv i og på vores krop. Læs om hjernen, nerver, blodet, knoglerne og alle de indre organers virke. Bliv klogere på immunforsvaret, og læs om sygdomme og om medicins virkning og mangel på virkning. Celler, kromosomer, DNA, undfangelse af nyt liv og fødsel… Kort sagt: Alt bliver berørt og endevendt, tilmed i et særdeles letforståelig sprog og ikke uden en vis humor. Fem stjerner ud af fem herfra!

Den totale Rus - Bogforside. rz  Norman Ohler: “Den totale rus”. Citat fra omtalen på bogens bagside: “Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft. Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen, dr. Morell. Det omfattende misbrug svækkede den tyske ledelses evne til at træffe afgørende beslutninger.” Man følger gennem bogen på nært hold Hitlers tiltagende afhængighed af daglige indsprøjtninger af bl.a. metamfetamin og kokain, udført af hans livlæge, dr. Morell. En behandling, som langsomt, men sikkert fører diktatoren mod den totale opløsning og undergang, såvel fysisk som psykisk. “”Den totale rus” er den første omfattende undersøgelse af sandheden bag brugen af narkotika i Det Tredje Rige.”

David Perlmutter: “Hjernens nye liv”. Den amerikanske læge, David Perlmutter, behandler i sin bog den enorme – og nok underkendte – betydning, som en sund og velfungerende tarmflora har for vores sundhed. Perlmutter fokuserer bl.a. på den betydning, som tarmfloraen har for hjernens funktion. Tarmfloraen producerer talrige vitaminer, enzymer og andre stoffer, som hjernen har brug for for at kunne fungere optimalt. Deraf bogens titel. Tarmfloraen har således stor indflydelse på hele vores mentale tilstand og på risikoen for at udvikle psykiske sygdomme. En syg tarmflora kan således medvirke til udvikling af bl.a. autisme, ADHD, Parkinson, demens eller Alzheimer. Mange emner berøres i bogen, fx. glutenallergi (cøliaki), kolesterol, antioxidanter og antibiotika. Perlmutter er i øvrigt stærkt bekymret over den udbredte og ofte overdrevne brug af antibiotika, ikke mindst i USA. Ud over problemet med resistens har antibiotika en meget negativ og ofte ødelæggende indvirkning på tarmfloraen. Bogen indeholder en grundig omtale af, hvilke bakterietyper der er sunde for tarmen, og hvorfra vi kan få dem. Endelig præsenteres talrige forslag til kost- og menusammensætninger, som er særligt gavnlige for tarmfloraen.

Mona EltahawyMona Eltahawy: “Jomfruhinder og hijab. Hvorfor Mellemøsten har brug for en seksuel revolution”. En kritisk og særdeles barsk beskrivelse af mænds undertrykkelse af og overgreb mod kvinder i mange lande i Mellemøsten og Nordafrika. Forfatteren sætter fokus på den udbredte forekomst af kvindehad, hustruvold, voldtægt og andre seksuelle overgreb, jomfruhinde-hysteri og “jomfruprøver”, børneægteskaber og pædofili, omskæring af kvinder (af forfatteren benævnt genital lemlæstelse) m.m. Her skal fremføres nogle citater fra bogen: … “Næsten 100 % af alle kvinder og piger i Egypten fortæller, at de har været udsat for seksuel chikane.” … “I det moderne Algeriet i det 21. århundrede kan en pige, der går på gaden, meget vel blive arresteret af politiet og ende på et hospital for at blive underkastet en jomfruprøve.” … “I nogle tilfælde risikerer de voldtagne kvinder at blive dræbt af en slægtning, for at familien kan blive fri for skammen.” … “Hvis en voldtægtsmand gifter sig med sit offer, kan han slippe for straf.” … “§490 i den marokkanske straffelov siger: “Alle personer af modsat køn, som ikke er forbundet gennem ægteskab, og har seksuelle forhold til hinanden, kan straffes med fængsel i en måned til et år.”” … “Denne paragraf afholder også ofre for voldtægt fra at anmelde overgrebet, fordi de kan risikere selv at blive retsforfulgt for seksuelle forhold uden for ægteskabet.” … “I fraværet af et formelt bevis eller i tvivlstilfælde sættes mandens beretning over kvindens.” … Efter læsning af bogen forstår man i sandhed både bogens nødvendighed og dens undertitel. Efter begivenhederne i Köln nytårsnat 2015 er bogen mere aktuel end nogensinde.

Giulia Enders, Tarme med Charme. Bogforside. rzGiulia Enders: “Tarme med Charme”. En utroligt fascinerende, tankevækkende og oplysende bog om, hvad der egentlig sker i vores mave og tarm, – en verden, som må formodes at være stort set ukendt for de fleste. Den ganske unge, tyske forsker, Giulia Enders, skriver på letlæselig og vidunderligt humoristisk vis om dette komplicerede emne. Tarmbakterierne/tarmfloraen har en langt større betydning for vores helbred, både fysisk og mentalt, end de fleste formentlig er klar over. Fx spiller tarmen en meget vigtig rolle for hele vores immunsystem. Den rummer vores største nervesystem næst efter hjernen, og talrige er de både geniale, komplicerede og livsvigtige mekanismer, som dagligt ubevidst virker i vores tarme. Enders behandler alle dele af fordøjelsessystemet fra ende til anden, og ingen detalje lades uberørt. Bogen er blevet en bestseller i Tyskland, hvor der siden udgivelsen i 2014 er solgt mere end én million eksemplarer.

Bill Bryson: “En kort historie om næsten alt”. En fantastisk og forunderlig fortælling om naturvidenskab i alle dens afskygninger, fra atomer og molekyler over solsystemet til universet, og fortællinger og anekdoter om berømte videnskabsmænd gennem tiderne. Fysik, kemi, fysiologi, biologi, astronomi, palæontologi, livets gåde, – alt berøres i denne enestående beretning. Virkelig stof til eftertanke…

Peter Lund Madsen: “Dr. Zukaroffs testamente, – en bog om menneskehjernen”. En utroligt tankevækkende bog og en sand guldgrube for enhver, som ønsker at vide mere om den mest fantastiske, komplicerede og ubegribelige frembringelse på denne Jord. Læs om hjernens bevidste og ikke mindst ubevidste liv, om bearbejdelse af sanseindtryk, om hukommelse og følelser – og meget andet. Bogen er skrevet i et letforståeligt sprog. Her er – til eftertanke – nogle få citater fra bogen: … “Langt størstedelen af hjernens arbejde foregår uden for vores bevidsthed.” … “Den verden, vi oplever med vores hjerne, er en abstraktion og ikke en reproduktion.” … “Langt størstedelen af det, vi oplever, er noget, hjernen har digtet og gættet sig frem til.” … “Min hjerne bombarderes med sanseindtryk, men kun ganske få når frem til min bevidsthed. Min hjerne er fyldt med tanker, men kun ganske få hentes ind i min bevidsthed.” … “Den sovende hjerne er stort set lige så aktiv som den vågne” … “Langt de fleste beslutninger i vores tilværelse træffes i det ubevidste, i det gedulgte. Vi mennesker er for langt størstedelen af tiden blot blinde passagerer i vores eget liv.”

Frederick Taylor: “Berlinmuren, – en delt verden 1961 – 1989”. En meget spændende og særdeles grundig redegørelse for det politiske spil i DDR, Vesttyskland og Sovjetunionen både i tiden før Berlinmurens opførelse i 1961 og i perioden fra 1961 til 1989. Vi kommer tæt på alle hovedpersonerne: Khrustjov, Kennedy og Willy Brandt samt DDR-lederne Walter Ulbricht og Erich Honecker. Og vi møder nogle af de mange, som satte livet på spil i forsøget på at forcere muren, enten via selve muren eller via raffinerede tunneller. Bogen er skrevet i et meget let læseligt sprog og vil formodentlig fascinere enhver, som har levet i denne sprængfarlige epoke i Europas historie.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s