Romaner

Boganbefalinger

Sekten på Tågeøen, rzMariette Lindstein: “Sekten på Tågeøen”. En meget fængslende og spændende bog! Herunder et citat fra bogens omslag: ”På en tåget og stormomsust ø i den svenske skærgård har en new age-bevægelse slået sig ned på herregården Via Terra. Den karismatiske leder, Franz Oswald, samler sine tilhængere under mottoet ”Vi vandrer Jordens vej” og budskabet om, at verden er ude af balance og stress og giftstoffer ved at ødelægge menneskeheden. Sofia Bauman har lige afsluttet sine universitetsstudier og bliver fascineret af Oswalds lære. Hun spiser økologisk, kobler af fra verdens larm og genfinder kontakten med naturen. Hun bliver så tryllebundet, at hun tager imod Oswalds tilbud om et job og om at slå sig ned iblandt dem. Da sommeren går på hæld, og efterårstågen sænker sig over øen, får Sofia en snigende fornemmelse af at være blevet draget ind i en sekt. Flere og flere forskelle mellem bevægelsens ansigt udadtil og Oswalds hensigter går op for hende. Pludselig er der sat elektriske hegn og alarmer op omkring sektens ejendom, og vejen tilbage til et normalt liv viser sig at være forvandlet til et mareridt.” –  Romanen blev kåret som årets svenske krimidebut i 2016. Som begrundelse nævnes blandt andet: ”Umulig at lægge fra sig! Man sluger de 500 sider!”

Mariette Lindstein: “Sekten der genopstod” & “Sektens børn”. I disse to romaner følger vi personerne fra ovennævnte ”Sekten på Tågeøen” i deres videre liv. Og de er ligesom den første bog åndeløst spændende læsning! Det kan anbefales at læse de tre bøger i den rækkefølge, de står opført her.

Maria Helleberg: “Kvinderne fra Thy”. Denne særdeles fængslende og fascinerende roman er bygget op omkring centrale mennesker i forfatterens egen slægt i fattige landsogne i Thy i anden halvdel af 1800-tallet. Vi møder forfatterens oldemor, Mariane, som virker som en dygtig, selvlært jordemoder for egnens fattige kvinder. Mariane føder 12 børn, hvoraf dog halvdelen dør kort efter fødslen, og vi møder hendes mand, som alene emigrerer til Amerika for aldrig senere at vende hjem, efterladende Mariane med ansvaret for børnene.  Og vi følger opvækst og voksenliv hos det 12. og yngste barn, Marie Dusine, som senere skal blive forfatterens bedstemor, og hendes mand, Christian. Fortællingen giver et levende indtryk af de barske livsvilkår på landet i Thy i 1800-tallet, hvor mændenes dominans og religionen fyldte meget i hverdagen, og hvor børn umiddelbart efter konfirmationen blev sendt “ud at tjene”.

J. K. Rowling: “Den tomme plads”. J. K. Rowling, skaberen af Harry Potter-universet, har efterfølgende skrevet bl.a. denne voksenroman, hvis handling udspiller sig blandt indbyggerne i en lille landsby i England. Titlen refererer til en pludseligt opstået tom plads i det lokale byråd pga. et dødsfald. I et mesterligt og humoristisk sprog tegner JKR et fængslende billede af en række af den lille bys personligheder og familier med alle deres særheder og problemer og af flere af de involveredes higen efter at overtage den tomme plads.

Som eksempler på JKR’s mageløse humor følger her to løsrevne fragmenter fra bogen: 1. “Krystals vej gennem skolesystemet havde på alle måder været problematisk. Som en geds rejse gennem en boaslange: Uskøn og smertefuld.” 2. -“Var han virkelig død?” – “Ja, stendød,” svarede Howard med eftertryk, som om der fandtes flere grader af dødhed, og som om den type, han havde pådraget sig, var et særligt ondartet tilfælde.”

JKR er en mesterlig skribent også i denne genre, og jeg kan på det varmeste anbefale denne fascinerende roman af en af nutidens største forfattere.

Susan Abulhawa: “Morgen i Jenin”. Gribende roman om pigen Amal, som fødes i en palæstinensisk flygtningelejr, og om hendes familie i flere generationer. Romanen sætter et rystende fokus på den tragiske konflikt mellem israelere og palæstinensere.

En af mine gode venner, som netop har læst romanen, skriver i en mail til mig: “Så har jeg på 1½ døgn ca. non-stop læst “Morgen i Jenin”. Jeg har grædt og gør det stadig indvendig, og den har virkelig flyttet grænser og milepæle. Jeg har aldrig set det fra den side. Hvordan kan de komme med alt deres moderne “militærgrej” og tvinge folk væk med magt fra noget land, hvor de mennesker har boet i 40 generationer og genne dem i en flygtningelejr. Det værste af det hele er, at mange af dem kommer fra udryddelseslejre i Europa, hvorpå de så gentager nazisternes/deres egne bødlers foretagende. Det er komplet uforståeligt. Jeg har tjekket mange af de “faktuelle” begivenheder, bl.a. massakren i Jenin i 2002, og det viser sig, at den har været neddysset fra USA’s/Israels side, men at der er kommet øjenvidner frem, som senere har vidnet.”

Khaled Hosseini: “Under en strålende sol”. Forfatteren til bestselleren “Drageløberen” har med sin anden roman skrevet endnu et mesterværk med udgangspunkt i kvindernes situation i dagens Afghanistan. Vi følger de to kvinder, Mariam og Laila, i deres dagligdag i deres stræben efter at leve et anstændigt liv og i deres kamp mod mændenes modbydelige undertrykkelse og tyranni. En smuk og utroligt stærk og gribende beretning, som ikke kan undgå at berøre én dybt.

Noah Gordon: “Lægen fra Zaragoza”. En fantastisk velskrevet og meget spændende roman om en ung mands omtumlede liv i Spanien omkring år 1500. Et usikkert og farligt liv i konstant frygt for inkvisitionen og en hurtig og brutal død. Giver et fascinerende tidsbillede af livet i Europa for 500 år siden og sætter fokus på menneskets ufattelige religiøse intolerance.

Anne-Cathrine Riebnitzsky: “Den stjålne vej”. En både smuk og barsk fortælling om menneskeskæbner i nutidens Afghanistan. Vi følger den fattige, purunge dreng, Javeeds omtumlede liv; vi møder Rahim og hans to koner, og vi møder ingeniøren Khan, som på grusomste vis stifter bekendtskab med talebans terror. Bogen er vidunderligt velskrevet og kan på det varmeste anbefales som en både smuk og tankevækkende læseoplevelse.

Chimamanda Ngozi Adichie: “En halv gul sol”. Den nigerianske forfatterindes mesterværk om livsbetingelserne i et borgerkrigshærget Nigeria under Biafra-krigen 1967 – 70. Dette er fiktion, men kunne lige så godt være en autentisk fortælling om de to nigerianske søstre og deres familier, som på nærmeste hold må opleve krigens irrationelle gru. Men også en smuk og varm fortælling. En bog, man husker…

Katherine Boo: “Bag det evigt smukke”. En usædvanlig, stærk og uforglemmelig fortælling om en gruppe mennesker på samfundets absolutte bund i slumbebyggelsen Annawadi i udkanten af Mumbai i Indien. Vi følger drengen Abdul i hans daglige kamp for et tjene en smule penge som “affaldsgrib” gennem indsamling og videresalg af affald. Abdul og hans familie og venner lever i den ultimative fattigdom på kanten af et samfund præget af et lemfældigt retssystem og en massiv korruption.

Lothar-Günther Buchheim: “U-båd”. Mange mennesker af lidt ældre dato husker formentlig spillefilmen “Das Boot”, som følger en tysk u-båds-besætning på togt under 2. Verdenskrig. Færre har nok læst den til grund liggende roman af L.-G. Buchheim. Kunne man lide filmen, kan bogen stærkt anbefales! Uhyre meget mere detaljeret end filmen og mindst lige så ætsende realistisk, så man selv føler klaustrofobien og rædselen! Filmatiseret.

Vilhelm Moberg: “Udvandrerne”. De fleste mennesker i den lidt ældre generation husker uden tvivl tv-dramaet “Udvandrerne” med Max von Südow og Liv Ullmann i de to store hovedroller: Om bonden Karl Oskar og hans kone Kristina fra Småland, som midt i 1800-tallet sammen med deres tre børn bryder op fra deres hjemegn for at søge lykken i “Nordamerikas forenede Stater”. Måske har knap så mange læst Mobergs roman af samme navn, men den kan på det varmeste anbefales! Moberg skildrer på blændende vis miljøet hos de ludfattige bønder i datidens Småland og tidens religiøse vækkelse, grænsende til fanatisme. Den mere end to måneder lange rejse over havet til Den nye Verden udpensles, så man formelig føler søsygen, skidtet, den elendige kost og lusene, og vi oplever sygdommene og dødsfaldene blandt de tæt sammenstuvede passagerer. Romanen er i flere dele, omhandlende dels tiden før opbruddet, dels den farefulde færd over Atlanten og dels ankomsten til og kampen for en bedre tilværelse i det nye land. Filmatiseret.

Vilhelm Moberg: “Nybyggere”. Sagaen om Udvandrerne er et stort litterært værk i otte bind. “Nybyggere” fortæller om de barske udfordringer, den lille familie og deres svenske udvandrer-venner kommer ud for ved ankomsten til et stort set ubeboet Minnesota i 1850. Bortset fra spredte indianerstammer er landet ubeboet og uopdyrket, og enhver kan gøre krav på jorden. Det er en næsten umenneskelig udfordring at skulle skabe sig en helt ny tilværelse fra bunden: bygge hus, skaffe mad og øvrige fornødenheder samt opdyrke præriejord. Uden mindste kendskab til det amerikanske sprog skal de begå sig i det fremmede land, vel vidende, at de aldrig vil gense deres fødeland. Mødet med den isnende vinter her nær grænsen til Canada er en stor udfordring for familien med tre små børn og en gravid kone. Moberg er en formidabel fortæller og fremmaner på blændende vis billeder på læserens nethinde. Filmatiseret.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s