Kuvertsamlingen omfatter tomme, brugte postkuverter med frimærker på fra næsten alle lande i verden. Et mindre antal postkort indgår i samlingen, men ikke førstedagskuverter. Kuverterne er adresseret dels til mig selv, og dels til mange forskellige mennesker såvel i Danmark som i udlandet.
Samlingen blev grundlagt den 10. januar 1979 på et grundlag af tidligere korrespondancer med pennevenner i Frankrig, Norge, Vesttyskland, DDR, Japan og New Zealand, og den rummer i dag adskillige tusinde kuverter opsat på sort karton, fordelt på 80 A4-ringbind. Målet er at have samtlige nuværende lande repræsenteret i samlingen i form af frankerede og poststemplede kuverter, samt at have et bredt udvalg af kuverter fra hvert enkelt land. I januar 2019 rummer samlingen kuverter og postkort fra 238 nuværende lande og områder, som p.t. udgiver egne frimærker. Derudover findes i samlingen kuverter fra 26 lande og områder, som tidligere har udgivet egne frimærker.
Samlingens grundlov (min egen regel!) er: Kuverterne må ikke købes; de skal fremskaffes udelukkende ved brug af fantasien! “Hvordan skaffer man sig lige en kuvert fra Ascension (en østat mellem Sydamerika og Afrika)?”
Kuverterne i samlingen er dels bidrag fra utallige venner og bekendte, som gennem årene har overladt mig deres modtagne, udenlandske postkuverter, og er dels blevet mig tilsendt takket være adskillige massive “brevoffensiver”: Mange hundrede breve har jeg, især i mine meget aktive år 1979 – 1988, sendt til de fleste lande i verden, hvor jeg har forsøgt at overtale ukendte mennesker på mere eller mindre opdigtede adresser til at samle og sende kuverter til mig.
Jeg har skrevet breve til postkontorer, turistinformationer, ambassader, universiteter, luftfartsselskaber, hoteller, radiostationer, kristne missioner m.m. Især talrige landes ambassader har været meget gavmilde mht. at samle og sende brugte, frankerede kuverter til mig. Men også kristne missioner i flere lande har ydet eksotiske bidrag til samlingen. Jeg har således modtaget kuverter fra Biskoppen på Sankt Helena, Frelsens Hær i Congo, Bispedømmet i Djibouti, en pastor midt i borgerkrigen i Tchad, den katolske mission i Sao Tomé e Principe og ærkebiskoppen af Hanoi.
Samlingen er, så vidt jeg har kunnet få oplyst, den eneste af sin art i Danmark. Hvis nogen har kendskab til andre samlinger af denne eller lignende art – i Danmark eller i udlandet, – hører jeg gerne om det: jk.overgaard@mail.tele.dk
Samlingen har ingen særlig handelsværdi, fordi frimærkerne på kuverterne er gængse, dagligdags frimærker uden større værdi, og fordi de fleste af frimærkerne er af nyere dato. Men dette aspekt – “hvor meget er de værd?” – er, i modsætning til hvad man ofte oplever hos “normale frimærkesamlere”, fuldstændigt uinteressant for mig.
Et aspekt, som til gengæld gør samlingen særligt attråværdig for mig, er de utallige af mine venners og bekendtes navne og adresser, som forekommer på kuverterne, enten som adressat eller som afsender.
Et andet sjovt aspekt er at finde kuverter adresseret til kendte og berømte mennesker. Således findes i samlingen kuverter stilet til bl.a. Jimmy Carter, Ronald Reagan og Margaret Thatcher samt Ove Sprogøe og tilmed Dronning Margrethe. Du kan se billeder af disse samt endnu flere på undermenuen “Billeder af kuverter”.
Samlingens manglende lande. På et tidspunkt i 1983 var min verdenssamling af kuverter faktisk komplet. Men den stadige tilgang af nye lande, som udgiver egne frimærker, har bevirket, at jeg endnu den dag i dag mangler kuverter fra 8 nuværende frimærkeudgivende lande og områder. Sovjetunionens opløsning i 1991 betød således, at der pludselig opstod 15 nye, selvstændige republikker, som alle udgiver egne frimærker. Af disse 15 mangler kun kuverter fra ét land i samlingen, nemlig Tadsjikistan. Samme mønster genfinder vi i det tidligere Jugoslavien, som siden 1990’erne er blevet til 7 nye lande. Heraf mangler stadig 3 landes kuverter i samlingen: Serbien, Kosovo og Montenegro. Og igen: Det tidligere frimærkeområde, Nederlandske Antiller, er for nylig blevet opdelt i 3 nye frimærkeudgivende områder: Hollandsk Caribien, Curacao og Sint Maarten. Disse mangler alle i samlingen. Sluttelig mangler kuverter fra Sydsudan, som blev selvstændigt i 2011.
Summa summarum: I min kuvertsamling mangler i dag kuverter fra 8 lande og områder, som pr. 1. januar 2019 udgiver egne frimærker, ud af de 246, som jeg formoder, der i hele verden findes i alt.
Hvis nogen ligger inde med brugte postkuverter med frimærker på fra nogen de lande, som mangler i samlingen, vil jeg være en yderst taknemmelig modtager!
E-mail: jk.overgaard@mail.tele.dk
Herunder finder du et link til en liste over de lande, som er repræsenteret i kuvertsamlingen:
1. landeliste kuvertsamling, 21-8-2015
If anyone who reads this is in possession of mail envelopes with stamps on from any of the countries listed below I shall be a most grateful receiver:
Tajikistan, Serbia, Kosovo, Montenegro, South Sudan, Caribbean Netherlands, Curacao, Sint Maarten.
E-mail: jk.overgaard@mail.tele.dk
Herover: Sortering af kuverter tilsendt mig fra World Assembly of Youth (WAY) i København, – min rigeste kilde nogensinde til udenlandske kuverter. Gennem perioden fra 1986 til 1995 modtog jeg fra WAY mere end 2.000 frankerede kuverter fra de mest eksotiske afkroge af verden.
Herunder: Nogle af kuverterne fra WAY i København.
KUV
KUV