Sequoia National Park, CALIFORNIA

USA dias show (47)

Sequoia er det almindelige navn for den nåletræ-art, som rummer de største træer i verden med hensyn til rumfang og vægt (men ikke med hensyn til højde). Artens videnskabelig navn er Sequoiadendron giganteum, i daglige tale kaldet Sequoia eller Mammuttræ.

Den højeste kendte Sequoia er målt til 95 meter, og det ældste eksemplar er ca. 3.200 år gammelt.

Sequoia vokser kun vildt i Sierra Nevada i California, og kun i højder mellem 1.520 meter og 2.290 meter. Længere nede er det for tørt; højere oppe er det for koldt.

Jeg besøgte Sequoia National Park i oktober 2006 sammen med min amerikanske veninde, Laurie. På nedenstående link kan du læse om bl.a. vores oplevelser blandt verdens største træer:

USA rejsefortælling 2006  

USA dias show (48)USA dias show (57a)USA dias show (60)USA dias show (62)USA dias show (64)USA dias show (72)

Herunder: Sequoia-træets krone er ikke så imponerende, som man måske ville forvente:

usa-sequioa-krone-rz

Herunder: Dette er verdens største træ, “General Sherman”. Det vejer 1.256 ton, har en diameter ved foden på ca. 11 meter og er ca. 2.500 år gammelt. Diameteren for den tykkeste gren er målt til 2,1 meter. Træet er 84 meter højt.

USA dias show (84)

USA dias show (94)

Herover: Udsigten fra Sequoia’ernes rige højt oppe i Sierra Nevada.

De største træer i verden

I Californien, nærmere betegnet i bjergkæden Sierra Nevada, skal Laurie og jeg ved selvsyn opleve verdens største træer af arten Sequoia, som her forekommer i en imponerende bestand.

Vi indlogerer os på et lille, hyggeligt guesthouse umiddelbart uden for Sequoia National Park, og næste dag kører vi i lejet bil de ca. 25 km op ad smalle snoede bjergveje for at komme derop, hvor Sequoia-træerne vokser i omkring 2.000 meters højde. Vi har på en stor del af turen opad kørt gennem nåleskove med ganske velvoksne gran- og fyrretræer, da et skilt ved vejkanten forkynder, at vi nu kører ind i ”Giant Forest”. Og giganternes skov er det i sandhed! Jeg har på forhånd hørt en del om disse kæmpetræer, men det skal vise sig, at det, jeg har hørt, slet ikke har kunnet forberede mig på virkeligheden! Pludselig ser vi et træ, som ikke synes at være af denne verden. Stammen er utroligt meget tykkere end noget, jeg nogensinde før har set, og træet når op i en ufattelig højde. Vi er kommet til Sequoia’ernes verden.

Jo længere vi kører, jo flere af disse kæmper dukker der nu op langs begge sider af vejen. Vi parkerer centralt i Giant Forest og bereder os på en exceptionel vandretur i disse eventyrlige omgivelser. Afmærkede vandrestier – lokalt kaldet trails – leder os gennem Giant Forest, hvor kæmpetræerne står tæt, – i hundredvis. Først her helt tæt på Sequioa’erne fornemmer vi, hvor gigantiske de i virkeligheden er.

De nedenstående fakta bekræfter, at vi her står over for et naturfænomen ud over det sædvanlige:

Sequoia

Max. alder           3.200 år

Max. højde         ca. 95 meter

Max tykkelse af bark                      78 cm

Max. gren-tykkelse                        ca. 2,4 meter

Max. diameter af stamme ved fod                             ca. 12 meter

Det falder straks i øjnene, at mange af træerne bærer tydelige præg af brand. Barken er svedet og delvist brændt på rigtigt mange af træerne, hvilket ikke kan undre i betragtning af træernes alder.

Som det fremgår af ovenstående tabel, kan Sequoia-træerne blive kolossalt gamle, og de fleste af dem, vi vandrer iblandt, må formodes at have rundet mindst de 500 år. Og i løbet af den periode har skovene her naturligt nok oplevet talrige skovbrande, ikke mindst forårsaget af lynnedslag.

Det har vist sig, at netop skovbrande er forudsætningen for artens eksistens her på bjergskråningerne i Sierra Nevada. Koglerne, som i øvrigt ikke er større end hønseæg, kan sidde grønne og uåbnede på træet i op til 20 år. Men skovbrande får koglerne til at tørre, åbne sig og sprede frøene.

Brandene rydder desuden skovbunden og skaber gode lysforhold for frøenes spiring. På et tidspunkt før denne viden om skovbrandenes betydning for formeringen bekæmpede man skovbrandene med det resultat, at Sequoia-bestanden gik tilbage! Den ekstremt tykke bark beskytter træets vitale dele mod brandene.

Her i Sequoia National Park står verdens største træ. Det bærer navnet ”General Sherman Tree” og skønnes at have en vægt på 1.256 ton. Det svarer cirka til vægten af seks fuldvoksne blåhvaler.

Træet, som står i en lille indhegning for at beskytte det mod publikum, har ved foden en diameter på 11 meter, og det når op i en højde af 84 meter. Man anslår træets alder til et sted mellem 2.300 og 2.700 år. ”General Sherman” var altså et ganske velvoksent træ, allerede da Jesus gik på Jorden.

Når man udnævner ”General Sherman”-træet til at være verdens største, er det med hensyn til vægt og rumfang. Hvis man derimod fokuserer på højde, tilfalder æren en anden art af nåletræer, Redwood, som vokser tæt ved stillehavskysten i Californien. Verdens højeste træ er en Redwood, som i 1999 blev målt til 112 meter.

Og hvad alder angår, tilfalder æren en tredje art af nåletræer, som vokser i White Mountains, også i Californien. Her vokser det ældste træ i verden, ”Methuselam”, hvis alder man har beregnet til godt 4.700 år. Træet er stadig levende, og det må altså formodes at have spiret, endnu før man begyndte at bygge Cheops-pyramiden!

JKO, 2006

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s