Jeg fik min allerførste introduktion til slægtsforskning i januar 2011: Bodil Christensen i Klarup introducerede mig til kirkebøgerne og folketællingerne på internettet. Tak for det!
De seneste fire år, 2012 – 2015, har jeg i vinterhalvåret deltaget i en studiekreds i slægtsforskning i Aktivitetscentret i Klarup under kyndig vejledning af frivillige og erfarne hjælpere: En stor tak til Mogens, Eluf og Gudrun!
Det har åbnet en dør til en fascinerende verden befolket af hidtil ukendte forfædre. I dag har jeg kendskab til 157 personer i min slægt i lige linje op til 12 generationer tilbage. Den ældste person, jeg har kunnet finde ved navn, fødselsår og fødselssted, er født i Skjoldborg i Thy i 1585, endnu før Christian den Fjerde blev konge i Danmark!
I meget korte træk har det vist sig, at hele min morfars slægt stammer fra små landsogne i Thy og på Mors, med en enkelt undtagelse i form af en person fra Aabenraa-egnen. Og hele min mormors slægt stammer fra små landsogne omkring Maribo på Lolland. Både min farfars og min farmors slægt stammer fra små landsogne cirka 15 – 30 km syd og sydvest for Randers.
Adskillige overraskelser og for mig hidtil ukendte ting er dukket op undervejs. Her skal kort berettes om fire af dem:
Oprindelsen til slægtsnavnet Overgaard. Navnet Overgaard stammer fra min mors slægt, og det er lykkedes mig at spore navnet 6 generationer tilbage til dets oprindelse i Thy ca. 1796: Min tip-tip-tip-oldefar, Christen Christensen, født 1774 i Bedsted sogn i Thy, flyttede ca. 1796 til Hørsted i Thy og tilføjede her navnet “Overgaard” til sit døbenavn, så han herefter kaldte sig Christen Christensen Overgaard. Navnet Overgaard stammer fra en gård på en bakketop i Hørsted, som han muligvis havde erhvervet sig. (“Anebogen”, person nr. 100)
Forbindelsen til Hvidsten-gruppen. Min mormor, Ane Kirstine Sørensen, født 1889 i Hillested nær Maribo, havde en 11 år ældre bror ved navn William Bergenhammer Sørensen. Dennes søn, Peter Bergenhammer Sørensen, blev gift med Kirstine “Tulle” Fiil, ældste datter af kroeejer Marius Fiil, Hvidsten Kro. Peter Bergenhammer Sørensen var således min mors fætter og min grandfætter. Peter Bergenhammer Sørensen var medlem af Hvidsten-gruppen og var et af de 8 medlemmer af gruppen, som blev dømt til døden og henrettet i Ryvangen den 29. juni 1944. (“Anebogen”, person nr. 7)
Udvandrer og amerikansk soldat. Min morfar, Jens Christensen Overgaard, født i Jebjerg i Salling i 1886, var én ud af 10 søskende, alle drenge. To af disse udvandrede til USA. Den ene, Anders Christensen Overgaard, udvandrede som 17-årig i 1913 til USA, hvor han senere deltog i Første Verdenskrig for USA. (“Anebogen”, person nr. 6)
Min ukendte morbror. Af kirkebogen fremgår det, at min mors forældre i 1912 – kun 10½ måneder efter min mors fødsel – fik en søn, som imidlertid kun levede i én time efter fødslen. Inden da var han dog blevet døbt Svend Aage Overgaard og indført i kirkebogen. Dette er helt nyt for mig, og jeg tvivler på, at min mors forældre nogensinde fortalte min mor og hendes søskende om det. (“Anebogen”, person nr. 3) Blot en tanke: Det kunne lige så godt have været min mor, som kun levede en time efter fødslen; i så fald havde du ikke læst disse linjer i dette øjeblik…
Det var, hvad jeg vidste, – indtil den dag i maj 2014, da Henning Kristensen kom på besøg! Denne ildsjæl af en slægtsforsker havde ved et tilfælde fundet frem til nærværende hjemmeside under søgning efter en slægtning. Et par af Hennings oldeforældre på hans fars side er nemlig identiske med et par af mine tipoldeforældre på min mors side. Så derfra og bagud i tid har vi fælles slægtninge. Henning har en utroligt omfattende og detaljeret database om sin slægt, hvilken han gavmildt og uselvisk delte med mig. Og efter et flere timer langt møde havde jeg fået kendskab til og data om ikke mindre end 68 for mig hidtil ukendte personer i min slægt, – op til 21 generationer tilbage! Antallet af identificerede personer i slægten er nu oppe på 231.
Den ældste identificerbare person i min slægt er efter mødet med Henning født i slutningen af 1200-tallet: en vis Peder I. Skram. En anden “ældre herre” er Jeppe auf der Bohle, født midt i 1300-tallet. Og jeg kan se, at min slægt på min morfars side har forbindelser til bl.a. Tyskland (Lübeck, Sachsen og Bayern), Holland og Belgien (Flandern). Slægten tæller flere købmænd, rådmænd og borgmestre i bl.a. Aarhus, Assens og Flensburg, foruden en hofprædikant, mange præster, en kongelig livlæge, en deltager på to Grønlands-ekspeditioner under Christian IV, – samt en enkelt morder. Adskillige af mine forfædre ligger begravet i diverse kirker, bl.a. i Viborg Domkirke og i domkirken i Lund i Sverige.
Hvor langt, jeg i detaljer er nået i udforskningen af min slægt, fremgår af det næste undermenupunkt: “Anebogen”. Her er for alle kendte personer i min slægt opført samtlige data, som jeg i dag har kendskab til.
Min oldemor er født Christine Bergenhammer Lang, datter af kantor Theodor Lang på Vemmetofte kloster d. 5/3 1841. Kan du se om den slægtslinie fortsætter?
Hej
Min mormor hed Jenny Overgaard født i 1908 og død 1970. Hendes far hed Mouritz.
Min mor Else Marina Overgaard født 1941
Kunne der være en fælles ane mellem os ?