På denne side kan du se billeder af danske sommerfugle, optaget i naturen dels i 2021 og dels i 2013.
Herunder først nogle billeder af sommerfugle fra 2021, og først en serie med dagsommerfugle.
Herover: Sandrandøje (H. semele), Drastrup sandgrav ved Aalborg, 3-7-2021. Til venstre en hun; til højre en han.
Herover: Guldhale (T. betulae), Kielstrup Sø, 1-9-2021
Herover: Det Hvide C (P. c-album), Lille Vildmose, 21-8-2021
Herover: Sørgekåbe (N. antiopa), Lille Vildmose, 11-8-2021
Herover: Sørgekåbe (N. antiopa), Lille Vildmose, 21-8-2021
Herunder følger yderligere 3 billeder af Sørgekåbe (N. antiopa), Ulsted Rimmer i Vendsyssel, 5-8-2021.
Herover: 3 billeder af Sørgekåbe (N. antiopa), Ulsted Rimmer i Vendsyssel, 5-8-2021.
På de næste 3 billeder ses Iris (A. iris), Lille Vildmose, 21-7-2021:
Iris på billederne herover er en hun. På de to nederste billeder sidder den på en snor vædet med rødvin.
Herover: Vejrandøje (L. megera), Lille Vildmose, 2-8-2021
Herunder følger en serie billeder af natsommerfugle fra 2021.
Herover: Natpåfugleøje hun (S. pavonia), Lille Vildmose, 4-6-2021
Herover: Lille Vinsværmer (D. porcellus), Klarup, 9-6-2021
Herover: F. bifida, Klarup, 3-7-2021
Herover: Måneplet (P. bucephala), Klarup, 27-6-2021
Sommerfuglene på de følgende billeder fra 2021 tilhører familien Målere.
Herover: A. derivata, Klarup, 13-6-2021
Herover: S. dentaria, Klarup, 13-6-2021
Herover: C. lichenaria, Klarup, 20-6-2021
Herover: A. syringaria, Klarup, 10-9-2021
Sommerfuglene på de følgende billeder fra 2021 tilhører familien Ugler.
Herover: S. interrogationis, Klarup, 2-8-2021
Herover: A. centrago, Klarup, 26-8-2021
Herover: Det Røde Ordensbånd (C. nupta), Klarup, 8-9-2021
Herover: D. eremita, Klarup, 13-9-2021
Herover: C. rubiginosa, Klarup, 16-10-2021
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Herunder følger en serie billeder af sommerfugle fra 2013.
På de to fotos herunder ses en af Danmarks sjældneste sommerfugle, Spejl-Bredpande (H. morpheus).
Spejl-Bredpande forekommer kun på det sydlige Falster, hvor disse billeder er taget.
Ensian-Blåfugl (M. alcon), findes i Danmark kun på ganske få lokaliteter, og kun, hvor den sjældne plante, Klokke-Ensian, forekommer, tillige med en ganske særlig myre-art, med hvilken sommerfuglelarven lever i symbiose. Eksemplaret af Ensian-Blåfugl herunder (en hun) er fotograferet i et hedekær i Thy.
Herefter følger et billede af en hun af den nært beslægtede Sortplettet Blåfugl (M. arion), som er beskyttet af en fredning ifølge Bernkonventionen i såvel Danmark som resten af Europa. Sortplettet Blåfugl forekommer i Danmark udelukkende på én lokalitet, Høvblege på Møn, hvor denne er fotograferet.
Af øvrige blåfugle-arter har året budt på billeder af bl.a. Bølle-Blåfugl (A. optilete) og Foranderlig Blåfugl (P. idas). Herunder ses først Bølle-Blåfugl fra Asp Hede, og nederst Foranderlig Blåfugl fra Ulsted Rimmer:
Og så lige endnu en af vores smukke blåfugle-arter, Is-Blåfugl (P. amandus) fra Hals Østermark:
Fra Lille Vildmose følger her et billede af den sjældne Mose-Randøje (C. tullia):
Og dernæst herunder to billeder af den lille, smukke sommerfugl, Blåhale (F. quercus), fotograferet på Galgebakken ved Gammel Rye:
På billedet herunder ses en af Blåhale‘s nære slægtninge, Guldhale, her fotograferet ved Kielstrup Sø ved Mariager Fjord:
Herunder følger to repræsentanter for familien Takvinger; først Det hvide C (P. c-album), fotograferet i Hannenov Skov på Falster, og dernæst Tidselsommerfugl (V. cardui), fotograferet i Løvdal Skov ved Mariager Fjord:
Midt i alle sjældenhederne må man ikke underkende skønheden og elegancen hos selv de almindeligste arter. Her ses fx en af vores meget almindelige dagsommerfugle, Stor Kålsommerfugl (P. brassicae) fra Stenvad på Djursland:
I september måned mødte jeg højst overraskende på Lundby Hede den meget sjældne tilflyver fra Sydeuropa, Orange Høsommerfugl:
Med hensyn til natsommerfuglene vil det for mig altid være det optimale at finde dem og fotografere dem i deres naturlige omgivelser om dagen. Det kan for langt de fleste arters vedkommende være en meget vanskelig opgave, men så meget desto større en glæde er det, når det lykkes. Herunder følger et udvalg af årets billeder af danske natsommerfugle. Først et billede af den sjældne og yderst lokalt forekommende Pimpinelle-Køllesværmer (Z. minos), fotograferet på en lokalitet på Sydsjælland:
Og dernæst to billeder af den endnu sjældnere Timian-Køllesværmer (Z. purpuralis), som i Danmark kun forekommer på en enkelt lokalitet på Møn:
En ligeledes sjælden art, men fra den modsatte ende af landet, er måleren E. caesiata, her foreviget på en fyrrekvist i Tversted Klitplantage:
Held skal der til for at finde Det røde Ordensbånd (C. nupta) siddende på en aspestamme om dagen. Men det kan lade sig gøre, som herunder i Lille Vildmose:
Den lille, smukke måler herunder hedder C. viridata og er her fotograferet i Tofte Skov i Himmerland:
Da det ikke er realistisk at finde samtlige danske arter af natsommerfugle på deres skjulesteder om dagen, må man for at opnå fotos af arterne ty til et hjælpemiddel, som kunne være en lysfælde, som midlertidigt indfanger natsommerfuglene i levende live. Efter fotograferingen kan sommerfuglene igen slippes fri. Fra min egen “levende-lysfælde” følger her til sidst billeder af tre smukke arter: øverst S. fagi, i midten (den sorte) P. fuliginaria, og nederst (den grønne) G. papilionaria.
Billederne på denne side udgør kun et lille mindretal af årets høst af sommerfuglebilleder.
Flotte billeder! Jeg fotograferer også en hel del selv, netop ved lyslokning af natsommerfugle og efterfølgende levendefotografering næste dag.
Du har selvfølgelig ret i dine påstande om indsamling af morpheus og alcon. Men heldigvis er det meget begrænset hvad der findes af samlere, der efterstræber disse arter. Begrænseningen med 1 eksemplar af morpheus, er en begrænsning indført af lepidopterologer, og gælder kun medlemmer af de entomologiske foreninger. Alle andre borgere må fange alle dem de vil. Hér gælder ingen begrænsninger.
Jeg er dog overbevist om, at morpheus nok skal klare sig, da den ikke stiller store krav til habitaten. Værre ser det ud med alcon, der er i tilbagegang. Men tro mig, det skyldes ikke indsamling, men derimod ødelæggelse af artens levesteder. Heldigvis har den en solid bestand på Læsø, der er blandt Europas mest solide.
Samtidig skyldes den fortsatte eksistens af arion og purpuralis på Høvblege ene og alene en kæmpe indsats af lepidopterologen Per Stadel Nielsen, der i årevis har været primus motor i naturplejen på lokaliteten på Møn.
Er der et sted man kan se flere af dine billeder?