At fotografere sommerfugle – (Butterfly Photography)

Den digitale reformation

Siden digitalt foto blev hvermandseje, er det blevet langt mere populært at fotografere sommerfugle frem for at indsamle dem. Dette gælder i høj grad også for mit eget vedkommende. At opbygge en samling af sommerfuglefotos giver fantastiske naturoplevelser og kan opfattes som en ny måde at samle sommerfugle på, – en måde, som for mig at se er langt mere inspirerende, afvekslende og udfordrende end at samle sommerfugle i traditionel forstand.

Herunder ses naturfotografen Henrik Søndergaard i færd med at fotografere Ensianblåfugl i Østerild Klitplantage:

Henrik Søndergaard. Østerild Plantage 17-7-2013. resz

Og på de to følgende billeder er det naturfotografen Allan Hartz, som er på fotojagt efter Hedepletvinge i Klim Klitplantage og Apollo på Gotland i Sverige:

1190

1200

Herunder følger 3 af mine egne billeder fra den danske natur; i rækkefølge er det Isblåfugl, Sort Ildfugl og Dukatsommerfugl (han og hun) fra hhv. Skivum Krat, Bøtø Plantage og Addit Hede:

1305

1306

1322

Herunder ses de 3 kameraer, som jeg anvender til foto af såvel planter som sommerfugle:

WP.  ASP. Nikon D90. ps

På billedet herover ses mit NIKON D 90 spejlreflekskamera, med et 105 mm makroobjektiv. Dette objektiv udmærker sig bl.a. ved, at man fra lang afstand kan tage nærfotos af sommerfuglene.

WP.  ASP. Coolpix 8700. ps

På billedet herover ses mit NIKON Coolpix 8700 med fast objektiv. Dette kameras objektiv udmærker sig bl.a. ved, at det har en stor dybdeskarphed.

DSCN7414 ps. rz

På billedet herover ses mit senest tilkomne kamera, NIKON Coolpix P 900. Kameraet er fremragende til foto af såvel sommerfugle som planter og tilmed fugle, idet det har både en makrofunktion, helt ned til 1 cm fra motivet, og en optisk 83 x zoom.

Et par råd til arbejdet i felten

  • Bevæg dig langsomt og roligt, når du nærmer dig den sommerfugl, du vil fotografere; sommerfuglene er følsomme over for hurtige og pludselige bevægelser.
  • Gå ned i knæ, eller kravl gerne “på alle fire”, når du nærmer dig målet. Dagsommerfugle er følsomme over for “høje skikkelser”, som nærmer sig.
  • Ifør dig tøj, som farvemæssigt falder i med naturen; undlad at bruge tøj med kraftige, afstikkende farver. Grønt eller brunligt er ideelt.
  • Det kan være en god ide at bruge knæbeskyttere. At kravle rundt på knæene på en stenet grusvej er ikke rart (eller sundt) for knæene!
  • Forsøg også at fotografere dagsommerfugle i niveau med sommerfuglene, eller nedefra og op. At få et stykke af himlen med på et sommerfuglebillede tilfører dette en ekstra dimension. Eksperimentér også med modlys og sidelys.
  • Dagsommerfuglene er ofte lettere at fotografere først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, fremfor midt på dagen, når det er varmest.
  • Delvist solskin eller halvskyet vejr er tit mere velegnet til sommerfuglefoto end klart og blændende solskin. Meget varmt solskin får ofte dagsommerfuglene til at lukke vingerne sammen.
  • Hvis lysforholdene er dårlige, kan det være en fordel at øge ISO-tallet på kameraet for at opnå større dybdeskarphed.

2.6.  STORPLETTET PERLEMORSOMMERFUGL (lathonia) 5

1.3.  TIDSELSOMMERFUGL (cardui) 4

Herover ses i rækkefølge Storplettet Perlemorsommerfugl og Tidselsommerfugl fra hhv. Ulsted Rimmer og Kielstrup Sø.

Et ideelt billede af en dagsommerfugl er for mig et, hvor man kan se noget af både over- og underside af vingerne. Herunder følger 3 billeder som eksempler på dette. (Dukatsommerfugl, Høstemark, 2010 & Guldhale, Kielstrup Sø, 2008 & Vejrandøje, Helgenæs, 2011).

VIRGAUREAE, Høstemark 2010GULDHALE Kielstrup 2008 ps rz

JKO Lasiommata megera 01218. WP. rz

Arkivering af billeder

Det er meget vigtigt at huske at lave backup af sine billeder! Kun at have sine dyrebare billeder på én computer er ren hasard! Selv har jeg backup af mine naturbilleder på 3 computere og 2 eksterne harddiske, – hvoraf den ene opbevares særskilt i gode venners hjem og nyopdateres én gang pr. år. I perioden mellem disse opdateringer undlader jeg at slette billederne fra kameraernes hukommelseskort.

Det er også vigtigt, at man som sommerfuglefotograf, med det stadigt stigende antal af billeder, man tager, arkiverer sine billeder på en overskuelig og logisk måde, så man altid hurtigt og sikkert kan genfinde et hvilket som helst billede.

Jeg kan anbefale den arkiveringsmåde, jeg selv bruger: et mappe-hierarki, bygget op som “kinesiske æsker”. Øverst i hierarkiet befinder sig mappen BILLEDER, som kun rummer 2 mapper, nemlig DANMARK og UDLAND. Mappen DANMARK rummer igen 3 mapper: NATUR, MENNESKER og DIVERSE. Mappen NATUR rummer adskillige mapper, bl.a. mappen SOMMERFUGLE.

Herunder ser du som eksempel mit “kinesiske æske”-system anvendt til at genfinde konkrete billeder af arten Kejserkåbe, taget i Rold Skov den 28. juli 2006:

BILLEDER (alle mine billeder) > DANMARK (alle mine billeder fra Danmark) > NATUR (alle mine billeder vedrørende Danmarks natur) > SOMMERFUGLE (alle mine billeder af sommerfugle) > DAGSOMMERFUGLE (alle mine billeder af dagsommerfugle) > TAKVINGER (alle mine billeder af arterne i Takvinge-familien) > PERLEMORSOMMERFUGLE (alle mine billeder af arterne i Perlemorsommerfugle-gruppen) > KEJSERKÅBE (alle mine billeder af Kejserkåbe fra forskellige lokaliteter) > KEJSERKÅBE, “Rold skov, 28-7-2006” (mine billeder af Kejserkåbe fra denne lokalitet på denne dato).

I løbet af 9 hurtige dobbeltklik kan jeg således på få sekunder genfinde mine billeder af Kejserkåbe fra Rold Skov den 28-7-2006.

En anvendelse af sommerfuglebillederne

I stedet for blot at lade stadigt større mængder af billeder hobe sig op på harddisken har jeg valgt at “opfinde” begreberne “FotoGuide – Danmarks Dagsommerfugle” og “Natligaen”.

“FotoGuide – Danmarks Dagsommerfugle” er et udvalg bestående af mine til enhver tid 4 – 5 bedste billeder af hver enkelt art. Disse billeder kan overføres til en cd, som kan bruges som et beskedent gaveobjekt til især ikke-specialister i håb om, at flere på denne måde kan lære vores sommerfuglearter at kende.

På lignende måde har jeg blandt mine billeder af natsommerfugle valgt de til enhver tid 2 bedste billede af hver enkelt art, så at disse udvalgte billeder kan siges at udgøre en “natsommerfuglesuperliga”, forkortet til “Natligaen”. Dette lægger op til en løbende konkurrence med mig selv om at tage stadigt bedre billeder, som kan “konkurrere” sig ind i “Natligaen”.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s