Lister og oversigter

1. SYSTEMATIK

Herunder kan du i kort form se, hvordan man opdeler sommerfuglene: Dagsommerfugle, Natsommerfugle, familier m.m.

Opdelingen i storsommerfugle (macros) og småsommerfugle (micros) er ikke videnskabeligt baseret, men bygger på gammel tradition. Derfor kan man heller ikke helt forlade sig på de i tabellen herover angivne artsantal inden for de to grupper. Ydermere findes der til stadighed nye arter for Danmark, ligesom nogle arter kan miste deres status som art, mens andre arter opdeles i to arter. I Lepidopterologisk Forenings fundliste for 2018 angives det aktuelle antal arter af storsommerfugle kendt fra Danmark til 978 arter.

2. NAVNE

Alle kendte dyr og planter på Jorden har et videnskabeligt navn, som består af to dele: et slægtsnavn (som altid skrives med stort begyndelsesbogstav) og et artsnavn (som altid skrives med lille begyndelsesbogstav). Dette “binomiale system” er indført af den svenske naturforsker, Carl von Linné. 

Alle danske arter af dagsommerfugle har danske navne, hvilket kun de færreste natsommerfugle har. For natsommerfuglenes vedkommende er det normalt at benytte arternes videnskabelige navne.

 

3. NYE ARTSNAVNE

Herunder finder du links til to oversigter over de talrige ændringer i videnskabelige artsnavne for danske storsommerfugle, som er sket gennem de seneste årtier. Den ene liste “oversætter” fra tidligere anvendte til nugældende artsnavne (“GAMMELT navn til NYT navn”), og den anden liste “oversætter” fra nugældende til tidligere anvendte artsnavne (“NYT navn til GAMMELT navn”). Listerne er udarbejdet af undertegnede i 2009 og er senest opdateret i september 2017 i overensstemmelse med bl.a. “Revideret fortegnelse over Danmarks Sommerfugle” (2013) af Ole Karsholt og Per Stadel Nielsen.

1. GAMMELT navn til NYT navn, 12-9-2017

2. NYT navn til GAMMELT navn, 12-9-2017

 

4. ORDET “SOMMERFUGL” PÅ MANGE SPROG

Linket herunder rummer en liste over ordet for “sommerfugl” på mange forskellige af verdens sprog.

Global LEP-ordbog, 27-11-2010 

 

5.  LISTE OVER OBSERVEREDE ARTER AF DAGSOMMERFUGLE I SVERIGE, med angivelse af lokaliteter for de enkelte arter. 

Observationerne stammer fra mine 8 rejser i det sydøstlige Sverige, inkl. Öland og Gotland, i perioden 2006 – 2014. Listen findes på linket herunder:

Dagsommerfugle-observationer i Sverige 2006 – 2014, 13-10-2019

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s